perjantai 8. syyskuuta 2017

Lukutaitopäivän suoralähetys

YK:n Lukutaitopäivän Porin tapahtuman suoralähetys oli 8.9.2017. Suoralähetys on vielä yhtenä raakana ja leikkaamattomana versiona sellaisenaan katsottavissa taukoineen päivineen. Päivän sisältö oli huippuluokkaa esiintyjineen, joten kelpaa sitä tutkia päivän antia myöhemminkin, sillä nämä asiat eivät hetkessä vanhene.
YK:n Lukutaitopäivän valtakunnallisen tapahtuman järjestäminen oli yksi tärkeimmistä MEKA TV ja Porin Me Itse hankkeista kahden vuoden aikana ja nyt kun tapahtumasta on nukuttu vasta yksin yö yli, ei vielä syvällisempää analyysia uskalla tapahtumasta antaa. Se toki on sanottava, että ei tämän parempaa näillä reursseilla ole tarjota ja kyllä tähän tarjontaan pitää olla erinomaisen tyytyväinen.

YK:n Lukutaitopäivän yhteyteen on järjestetty valtakunnallisia tapahtumia Kehitysvammaliiton toimesta kaksi kertaa Helsingissä, Kehitysvammaisten Tukiliiton toimesta kaksi kertaa Tampereella ja nyt toista kertaa Me Itse ry:n järjestämänä Porissa. Seuraavat kaksi vuotta saa tapahtuman järjestää joku muu, pallo ja haaste on heitetty toistaiseksi ilmaa, josko joku ottaa kopin.

Porin tapahtuma järjestettiin Porin seudun kansalaisopiston auditoriossa perjantaina 8.9.2017 kello 12:00-15:00.

Päivän teemana oli tutkia eri asiantuntijoiden ja kokemuspuhujien kautta lukutaidon merkitystä osallisuuden vahvistamiseen eri kohdenryhmien kanssa.

12:00 TERVETULOA

Juontajina Sami Virta, Me Itse ry. ja Riikka Törnroos, Sathp, selkokielikoordinaattori sekä Selkoraatituomaristo suoraan Latvalan kansantasavallasta

- Sari Halonen, Porin seudun kansalaisopisto: Tervetuloa
- Leealaura Leskelä, Selkokeskus: Saako suomesta selkoa? Maahanmuuttajat kielenoppijoina
- Minna Salonen, Selkokeskus: Lukuiloa! Maahanmuuttajien ja ikäihmisten lukuhetket
- Kari Vuorenpää, Kehitysvammaisten Tukiliitto: Lukutaito osallisuuden edistäjänä
- Johanna Sakko, Kehitysvammaisten Tukiliitto: Osallisuutta ja työllistymistä edistäviä laatuvaatimuksia
- Soila Vilen ja Reijo Kontiainen, Hyvis kokemusasiantuntijoita: Lukutaito ja mielenterveys

- Ensi-illassa lyhytelokuvat Harjavallan Kertovat kädet sekä Selkovideo Veden keittämisestä

13:30 KAHVITAUKO

14:00 OSALLISUUS JA LUKUTAITO
Paneelissa selkokirjailija Pertti Rajala sekä Sami Virta, Kari Vuorenpää ja Soila Vilen.
Paneelin vetäjänä Leealaura Leskelä

15:00 HYVÄÄ KOTIMATKAA

Tapahtuma liittyy myös SUOMI 100 juhlavuoden tapahtumiin siten, että tapahtuma suoralähetettiin 100 satakuntalaista elokuvaa -sarjassa.

Tapahtuma keräsi yleisöä 110 paikan päälle  ja suoralähetystä seurasi noin 80 katsojaa päivän mittaan. Ja sopii sitä vielä tässäkin katsoa, kunhan vähän selailee turhia taukopaikkoja yli.

Ja tässä tuo raaka ja leikkaamaton versioPäivän onnistumisesta sekä tuesta myös erinomaisen paljon kiitoksia Selkokeskukselle, Kehitysvammaisten Tukiliitolle, Me Itse ry:lle, Satakunnan sairaanhoitopiirille, SEKKille, Porin seudun kansalaisopistolle, Porin kulttuurilautakunnalle, Hyvikselle sekä erityinen kiitos vapaaehtoiselle kahvinkeittäjälle Eeva-Liisa Husulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti