keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Myötätuulen viesti Nakkila

Ensimmäinen julkaistu Myötätuulen viesti julkaistiin 31/100 #suomi100 #100satakuntalaista elokuvana 27.9.2017.

Viesti oli kehitysvammaisten polkupyöräviesti, jota on viety 1992 lähtien 7 kertaa kaikkiin Satakunnan kuntiin muistuttamaan päättäjiä ja muita kansalaisia, että kehitysvammaisetkin ovat kuntalaisia sekä täysimääräisiä kansalaisia. 


Viesti oli tarkoitus viedä 25 vuotisjuhlakiertueena kaikkien Satakunnan kuntien lisäksi myös 10 muuhun kuntaan Suomessa, sillä tavoitteena oli järjestää viesti virallisena valtakunnallisena SUOMI 100 tapahtumana. Viesti on todennäköisesti ainoa tai ainakin suurin kehitysvammaisten itse suunnittelema ja toteuttama virallinen SUOMI 100 hanke.


Alunperin suunnitelluista 27 kunnasta viesti saatiin vietyä 22 kuntaan, joista tehtiin myös pienet lyhytelokuvat. 17 näistä elokuvista julkaistaan #100satakuntalaista elokuvana. 


Kehitysvammaisten mediapiireissä oltiin suunniteltu hanketta melkein kaksi vuotta ja viesti saatiin Satakunnassa jokaiseen kuntaan siitä huolimatta, että saimme vain 1/3 osaa tarvittavasta tuesta elokuvien tekemiseen. Ja kun rahoituksen saamisessa elokuvauksiin epäonnistuttiin surkeasti, elokuvistakin tuli paljon pienempimuotoisia kuin alunperin oltiin suunniteltu. Saimme periaatteessa tukea matkoihin ja muihin matkakuluihin, mutta varsinaisiin kuvauskustannuksiin ei saatu tukea muutamaa hassua poikkeusta lukuun ottamatta. 

Nakkilan viesti oli 13. kohde 24.5.2017. Päivään oli suunniteltu Arantilankodon 10 vuotisjuhlat ja vähän muutakin. Aamupäivällä kuvattiin Ruskilan koululaisten kanssa Nakkilan kotiseutumuseolla kahta lyhytelokuvaa, päivällä käytiin Arantilankodossa ja vietiin kotolaisten kanssa viesti Nakkilan kunnantalolle. Illalla juhlittiin asumisyksikön 10 vuotis juhlaa työväentalolla.


Ja näin se lyhytkäisyydessään meni.

Nakkilassa ei ole omaa Me Itse ryhmää, joten viestin oli edellisenä päivänä pyöräillyt Nakkilaan Harjavallan Me Itsen Samuli Palmu ja Nakkilan viestin Me Itsen puolesta luovutti ja luki Porin Me Itsen Jaana Nordlund.

Viestin elokuva saatiin ensimmäisenä valmiiksi siksi, että Nakkilassa Arantilankodon elokuvapiiri aloitti syyskauden jo syyskuun alussa ja tämän ryhmän kanssa saatiin viestin elokuva järjestykseen ja esityskuntoon muutaman kokoontumiskerran jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti