lauantai 4. marraskuuta 2017

Pomarkun 100 sekunttia ja Kyläelämää kouluteillä

Saimme Kansan sivistysrahastolta avustusta viiden SUOMI 100 elokuvan tekemiseen hankkeella, jossa olisimme saaneet kouluja, koululaisia sekä muistitetoryhmiä mukaan tekemään 100 satakuntalaisia elokuvia. Saimme tosin tarvittavasta tuesta vain 1/3, mutta päätimme silti toteuttaa hankkeen. Yhdistelimme Kyläelämää hankkeen ja SEKKin normityöskentelyä lasten ja nuorten elokuvian parissa, joten pääsimme siten Pomarkun kouluun kahdeksi päivää tekemää elokuvia. Kolmas ja neljäs työpäivä sitten menikin näiden hienojen elokuvien viimeistelyyn ja julkaisuihin.





Ideana oli tehdä aikaikkunoita suomalaiseen historiaan mahdollisimman paljon lasten ja nuorten ehdoilla. Pomarkun koulu ei ollut alkuperäisessä suunnitelmassa mukana, mutta kun laskimme niukkasia senttejä budjetistamme, niin päädyimme siihen, että Pomarkusta saamme monta kärpästä lätkäistyä härkäsiksi samalla iskulla.

Ennnakkotehtäväksi annettiin 3 tehtävää, joista sitten 3 tulosta tulikin, vaikka hieman ennakkotehtäviä luovasti sovitettiinkin. Ja hyvä niin, lopputuloksista tuli hienoja.

Ensin annettiin tehtäväksi tehdä Suomen historiaa 100 sekunnin elokuvaksi  Idea toteutui hienosti pomarkkulaisten hevosten merkityksestä elämänmenoon.

Toiseen ja kolmanteen elokuvaa halusimme mahdollisimman paljon kuvia Pomarkusta sekä haastatteluja eri ihmisiltä koulunkäynnistä eri aikakausilta. Näillä kaikille elokuvilla sitten tutkimme ja pohdimme, millaista elämä oli 100 vuotta sitten ja millaista se on nyt muutamalla aikaikkunalla kurkistettuna.

Ideoita pohjustettiin Pomarkussa kuukauden verran ja sitten meillä oli kaksi päivää aikaa tehdä elokuvien kuvaukset kolmen ryhmän kanssa. Näin sitten päästimme Animaatioryhmän, haastatteluryhmän ja juoksuryhmä irti ja tällaista jälkea sitten tuli.


Aurelian raportti elokuvapäivien kulusta


Meidän koulun viides luokka on tehnyt elokuvaa nyt vähän yli kuukauden. Nämä elokuvat tulee YouTubeen ja ne on toteutettu hankkeen Sata elokuvaa Satakunnasta voimin. Parina keskiviikkona on tullut työryhmä ja työryhmän kanssa olemme saaneet aikaiseksi haastatteluja, animaatioelokuvan ja esittelyn Pomarkusta.




Haastatteluryhmä haastatteli kolmea pomarkkulaista. He kaikki ovat asuneet Pomarkussa koko ikänsä. Vain opiskeluaikaa lukuun ottamatta. Haastatteluryhmä otti myös kuvituskuvaa. Animaatioporukka on tehnyt animaation pomarkkulaisen hevosen vuosisadasta. Juoksuryhmä on käynyt ottamassa kuvia ympäri Pomarkkua. Näiden kuvien sekä jonkun tekstin avulla juoksuryhmä teki sen esittelyn Pomarkun monitoimihallista. Olemme myöskin editoineet niitä haastatteluja ja tehneet musiikkia näihin elokuviin.

Ensimmäisenä keskiviikkona haastatteluryhmä haastatteli yhden näistä kolmesta. Animaatioryhmä piirteli, leikkeli ja teki ylipäätään animaatioelokuvaa. Juoksuryhmä kävi ottamassa niitä kuvia Pomarkusta ja ei paljon muuta. Jotain editointia ja musiikkia tehtiin.





Toisena keskiviikkona haastatteluryhmä haastatteli loput kaksi haastateltavaa. Animaatioryhmä sai animaation kuvauksen valmiiksi. Juoksuryhmä teki Pomarkku esittelyään valmiiksi. 



Taas editointiin ja tehtiin musiikkia. Musiikkiryhmällä kävi hassusti, kun heidän musiikkinsa katosi kaksi kertaa saman tunnin aikana. Editoinnissakin oli harjoittelemista, mutta onneksi ei käynyt mitään ihmeellistä. Ei siis sellaista kuin musiikiryhmällä. Muille ryhmille ei käynyt myöskään mitään ihmeellistä. Meillä oli hienot välineet kuvata, äänittää ja videoida.

  Aurelia Passilahti




Täällä tehdyt elokuvat



11.10.2017 julkaistiin #suomi100 #100satakuntalaista 45/100
Hevosen pomarkkulainen vuosisata


Mainittakoon nyt vielä tämäkin.
27.10.2017 julkaistiin #suomi100 #100satakuntalaista  61/100.
Kooste oli lyhennelmä Aktiivisen Pohjois-Satakunnan
20 vuotisjuhlassa, johon tuli mukaan koululaisten
tekemä pieni episodi Pomarkusta.
Episodista tuli vielä hieman erilainen versio Kyläelämä elokuvaan.


31.10.2017 julkaistiin #suomi100 #100satakuntalaista 65/100
pieni mesteriteos
Kouluteitä ja kyläelämää Pomarkussa,
josta tuli samalla myös Kyläelämää Satakunnassa elokuva.



Kyllä näitä sitten kehtaa katsoa vielä silloinkin,
kun Suomi täyttää 200 vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti