torstai 7. joulukuuta 2017

Hyviksen elokuvat

Viime vuosina ollaan tehty yhteistyötä Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry:n Hyvän mielen talon kanssa. 2015 tutkittiin osallisuuden jälkiä Onnensirpaleita elokuvan kanssa ja tehtiin Lennettiin tähtiin -lyhytelokuvakin siinä sivussa.

Hyviksen elokuvaporukasta tuli erityisryhmien SosMedia kurssi Soila ja Reijo. Syksyllä alettiin suunnittelmaan Porin työväenopiston/kansalaisopiston 100 vuotis juhlavideota, josta sitten vuoden vääntämisen jälkeen tulikin #suomi100 #100satakuntalaista elokuva.

Keväällä 2017 alettiin suunnittelemaan Luvian Kyläelämää Satakunnanssa elokuvaa Soilan ja Reijon kanssa, kun Reijo oli luvialainen.

Suunnitelmia hiottiin pitkin kevättä ja hyvä suunnitelma ja käsis tehtiinkin. Sen jälkeen ei sitten mikään mennytkään niin kuin Strömsöössä.

Alunperin Soilan ja Reijon piti haastatella luvialaisia ihmisiä ja yrittäjiä, mutta kun kuvauspäivä tuli, emme saaneetkaan ketään haastatteluun tai kameran eteen kertomaan Luvian Kyläelämästä. Kaikille oli tullut joku este tai viime tipan aikataulumootos, joten jouduimme ottamaan hätäpäisäämme varasuunnitelman käyttöön ja laitoimme Reijon kameran eteen kertomaan omista tuntemuksistaan kyläläisen elämästä. Soila sitten vähän avusti.

Toinenkin kuvauspäivä oli varattu, mutta myös toiseen kuvauspäivään emme saaneet ketään haastatteluun, joten emme sitten sitä toista kuvauspäivää voineet käyttääkään ja teimme sitten ihan erilaisen jutun, mitä olimme alunperin suunnitelleet.

Ei siis tullut mitään oikeaa kyläelokuvaa Luviasta, mutta hienovireisen ja moniselitteisen kuvan kahden ihmisen puheenvuoroista ja maisemakuvista tuli sentään. Juttua vielä täydennettiin Soilan runolla, mutta kuvista jäi selvästi uupumaan se toinen kuvauspäivä ja haastateltavat, mutta näillä jouduttiin sitten menemään tällä kertaa.


#suomi100 #100satakuntalaista elokuva 73/100

Toinen tai oikeastaan kolmas Hyviksen elokuva tehtiinkin sitten Porin kulttuurilautakunnan ja Porin seudun kansalaisopiston SosMedia kurssin tuella. Suunnitelmaa ja käsistä tehtiin isolla porukalla ja ideana oli hahmottaa, miten mielenterveyttä ollaan parannettu Suomessa 100 vuoden aikana. Samalla siinä on pientä esittelyvideon makua Hyviksestä.


#suomi100 #100satakuntalaista elokuva 91/100

Soilan ja Reijon kanssa yhteistyö tulee jatkumaan ja toivottavasti myös koko Hyviksen elokuvaporukan kanssa, sen verran merkittäviä yhteisöelokuvia tämä yhteistyö on poikinut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti